top of page

PROMOTE, INSPIRE, CONNECT

Istoric

Până recent, domeniul spațial aparținea statelor ca actori principali, explorarea și cercetarea fiind conduse de guverne. În ultima vreme paradigma s-a schimbat, guvernele încurajînd industria privată să se implice în parteneriate cu acestea sau chiar individual.

La nivel mondial s-a dat astfel startul la o nouă cursă care aduce o nouă eră în domeniul spațial și o nouă eră pentru omenire. Aceasta este era comercializării spațiului. Firmele private sunt invitate și sprijinite de guverne să participe la dezvoltarea unei economii spațiale mondiale.

Ce înseamnă economie spațială?

Alături de științele spațiale (astronomie,inginerie aero-spațială, astronautică,  astrofizică, cosmologie, astrogeologie, astrobiologie, astrochimie, științe planetare, cercetare microG etc), alte domenii deja consacrate sunt:

- industria sateliților de Telecomunicații și de Observare a Pământului (cu rapidă evoluție a sateliților mici)

- stocarea, data mining și procesarea datelor obținute din Observarea Pământului din satelit

- aplicațiile rezultate din Observarea Pământului din satelit (meteorologie, servicii de urgență, prevenție și răspuns împotriva dezastrelor naturale, protecția mediului și monitorizarea schimbărilor climatice, agricultură avansată, cartografie,  monitorizare maritimă, securitate etc)

-Geolocație prin satelit (GPS/Galileo etc.) 

Noi domenii cu un promițător viitor pentru firmele private, antreprenori și profesioniști: 

- industria de lansatoare (rachete și alte sisteme)

- internet prin satelit (acoperire globală prin constelații de mici sateliți)

- industria de minerit spațial (Lună și asteroizi)

- industria de turism spațial (pe orbita joasă a Pământului)

- telecomunicații în spațiu (Pământ-Lună-Marte)

- fabricarea de produse în spațiu (made in space)

- curățarea deșeurilor spațiale

- servicii pe orbită 

- astronauți privați

- medicină spațială

- robotică (roboți autonomi)

- computer science (AI, machine learning, deep learning etc)

- colonii permanente pe Lună (proiectul Artemis-NASA) și ulterior pe Marte (Elon Musk) care presupun anterior construirea unei infrastructuri (arhitectură spațială), presupun sustenabilitate și autonomie din punct de vedere al resurselor vitale. 

Toate aceste noi domenii înseamnă oportunități pentru antreprenori și firme, înseamnă o cerere crescândă de personal calificat din toate domeniile, nu doar cele tehnice. Totodată cererea pentru calificări în domeniile STEM a crescut exponențial. Întreaga comunitate spațială internațională se implică în prezent pentru a dezvolta această nouă economie în mod sustenabil, echitabil, inclusiv și colaborativ. Asociațiile non-profit în sectorul spațial au rolul de a dezvolta această comunitate și de a-ți da ocazia să te implici și tu. 

Cum personalul calificat și competitiv este cea mai importantă resursă de dezvoltat, APECS își propune să promoveze această economie spațială, alături de explorarea și cercetarea spațiului cosmic, să informeze despre aceste oportunități și să inspire profesioniști și viitorii antreprenori ai domeniului. Totodată ne dorim să fim o platformă prin care studenții, profesioniștii și cercetătorii să intre în legătură cu firme din industria spațială internațională. În acest sens am demarat deja un program de parteneriate cu firme din țară și străinătate.  Pentru firme am lansat un proiect pentru crearea unei comunități de networking, numită Space Business Network.

Tu de care domeniu ești interesat? 

Nu te-ai hotărât încă? Înscrie-te în asociația noastră și vei avea ocazia să afli mai multe și să te decizi pe parcurs.

Ești antreprenor sau firmă și ești interesat de noi perspective de dezvoltare? Ești deja în domeniu și cauți oportunități, talente sau vrei să fii parte din comunitatea Space Business Network?  Înscrie-te acum, vom crește împreună într-o comunitate puternică, unită și o voce în domeniul space.

Președinte și fondator APECS

Daciana Sferle

 

bottom of page